20 C
Ptolemaida
23 Αυγούστου 2019
Με ιστορικό ρεκόρ πρώτη η Δυτική Μακεδονία σε ανεργία
Αρχική » ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ » Με ιστορικό ρεκόρ πρώτη η Δυτική Μακεδονία σε ανεργία
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ιστορικό ρεκόρ πρώτη η Δυτική Μακεδονία σε ανεργία

Του  Γιώργου  Καραϊσκου

Υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου του συνδυασμού »Αλλάζουμε Πορεία»

 

Η Δυτική Μακεδονία στα θέματα απασχόλησης είναι γνωστή για τις σταθερά υψηλές κακές επιδόσεις της .Τον τελευταίο καιρό, οι επισκέψεις μου σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας μας και οι συνομιλίες μου με τους κατοίκους της με έκαναν να συνειδητοποιήσω την τραγική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου πολλών ανθρώπων.

 

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απώλειες σε εισοδήματα ανθρώπων και επιχειρήσεων, σφαγές σε κρατικούς προϋπολογισμούς, απώλεια κεκτημένων και εργασιακών δικαιωμάτων είναι η σκληρή πραγματικότητα που μαστίζει την κοινωνία μας.

 

Αν, όμως, ήταν να χωρέσει σε μία λέξη το μεγαλύτερο δεινό της σημερινής κατάστασης, αυτή η λέξη θα ήταν: ανεργία. Τα ποσοστά δε, που μας παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ με την τελευταία μέτρηση καταδεικνύει την πρωτιά στην ανεργία περί το 17,2% στη Δυτική Μακεδονία.

 

Η κακή αυτή εικόνα στην εύρεση εργασίας αποτυπώνει με κατηγορηματικό τρόπο την κατάρρευση του παραγωγικού προτύπου της Περιφέρειας. Κι ενώ αυτό είναι εμφανές εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν φαίνεται να συνειδητοποιείται από τους αρμόδιους.

 

Η ανάγκη για σχεδιασμό, κεφάλαια και χρόνο προκύπτει πιο έντονη από ποτέ. Η εκπόνηση και η συμφωνία σε ένα σχέδιο για τη μεταλιγνιτική περίοδο θεωρώ πως είναι η αρχή για την χάραξη νέων προοπτικών στον τόπο μας.

 

Παράλληλα, άμεση πρέπει να είναι η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση, την ανακούφιση και τον περιορισμό των συνεπειών της ανεργίας για τους κατοίκους της Περιφέρειας μας. Ζητούμενο ,σε κάθε περίπτωση είναι η ανακάλυψη «κοιτασμάτων» απασχόλησης και διοχέτευσης πόρων προς την οικονομία με στόχευση τη δημιουργία απασχόλησης χωρίς να εξαιρείται ο ιδιωτικός τομέας.

 

Στόχος του μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς εργασίας πρέπει να είναι η αντιστοίχιση προσφερομένων και ζητούμενων προσόντων των ανέργων..Ένας τέτοιος μηχανισμός που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας τμηματοποιημένα και προτείνει άμεσες παρεμβάσεις από την Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και δήμους) και τις επιχειρήσεις είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα.

 

Ως αυριανή περιφερειακή αρχή, λοιπόν, θεωρώ πως πρέπει να κινηθούμε προς ένα πλαίσιο διεκδίκησης προς την κυβέρνηση συμβάλλοντας στη διόρθωση αδυναμιών των οριζόντιων παρεμβάσεων της.

Η άμεση αλλαγή πολιτικών και κοινωνικών κατεστημένων σε συνδυασμό με την συνεχή προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων που θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της αγοράς θα αποτελούσε μία ικανοποιητική αρχή και θα πρέπει σ΄αυτή την ιδέα να κινητοποιηθούμε συστηματικά και χωρίς καμία αναβολή πλέον.

Αυτό αξίζει στην Περιφέρεια και τους ανθρώπους μας.

Φόρτωση....

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα