20 C
Ptolemaida
12 Δεκεμβρίου 2019
Αρχική » ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ » ΔΕΗ » Γιαμουρίδης: Πως η ΔΕΗ Μπορεί να έχει 500 δις ευρώ έσοδα από τους λιγνίτες (ηχητικό)
ΔΕΗ

Γιαμουρίδης: Πως η ΔΕΗ Μπορεί να έχει 500 δις ευρώ έσοδα από τους λιγνίτες (ηχητικό)

Σημαντικές αποκαλύψεις του ομογενή επιχειρηματία στην εκπομπή «Παρέμβαση» και τον Κώστα Παπαζαφειρίου

Ο ομογενής επιχειρηματίας και εξαιρετικός γνώστης θεμάτων ενέργειας, Γιώργος Γιαλτουρίδης έκανε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί για τη ΔΕΗ και τα τρομερά έσοδα που θα μπορούσε να έχει. Ποιοί είναι, όμως, οι λόγοι της παρουσίασης της ΔΕΗ σαν μια εταιρία βαρίδιο της ελληνικής οικονομίας;

«Πρέπει να γνωρίζουμε πως η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα λιγνίτη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Δυτική Μακεδονία έχει 1.9 δις τόνοι, Δράμα 900 εκ. Τόνοι, Ελασσόνα 160 εκ. Τόνοι, Μεγαλούπολη 250 εκ τόνοι όπως αναφέρει η επίσημη έκθεση. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει και η χρήση του λιγνίτη για τη μετατροπή σε υγρό καύσιμο υψηλής ποιότητας» υποστηρίζει ο κύριος Γιαμουρίδης.

 

Διαβάστε την εξήγηση και τα απίστευτα κέρδη που μπορεί να προκύψουν για την Ελλάδα. Όπως ανέλυσε ο κύριος Γιαλτουρίδης χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Νέας Ζηλανδίας, οι 3347 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη της ΔΕΗ μπορούν να μετατραπούν σε 420 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου ντίζελ , με λιανική πώληση του στην Ελλάδα περίπου 1,40 ευρώ ανά λίτρο. Μαθηματικά αυτό σημαίνει, τουλάχιστον 500 δις ευρώ έσοδα πώλησης!

 

Συνεπώς στη μικρή ΔΕΗ δωρίζονται αντίστοιχα έσοδα με το 30% περίπου (αφού της δωρίζεται το 30% των λιγνιτικών αποθεμάτων) των 600 δις ευρώ, ήτοι: 180 δις ευρώ.

 

Τι αναφέρει επίσημα η ΔΕΗ για τα αποθέματα λιγνίτη

Τα συνολικά βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 5 δις. τόνους. Τα κοιτάσματα αυτά παρουσιάζουν αξιοσημείωτη γεωγραφική εξάπλωση στον ελληνικό χώρο.

Με τα σημερινά τεχνικο-οικονομικά δεδομένα τα κοιτάσματα που είναι κατάλληλα για ενεργειακή εκμετάλλευση, ανέρχονται σε περίπου 3,2 δις τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκ. τόνους πετρελαίου.

Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου και Φλώρινας με υπολογισμένο απόθεμα 1,8 δις τόνους, στην περιοχή της Δράμας με απόθεμα 900 εκ. τόνους και στην περιοχή Ελασσόνας με 169 εκ. τόνους.

Επίσης στην Πελοπόννησο, περιοχή Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα περίπου 223 εκ. τόνους.

Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της χώρας και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για περισσότερο από 45 χρόνια.

Μέχρι σήμερα οι εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη φτάνουν περίπου στο 29% των συνολικών αποθεμάτων. Εκτός από λιγνίτη η Ελλάδα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία).

Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δις κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.

Γενικά η ποιότητα των ελληνικών λιγνιτών είναι χαμηλή. Η θερμογόνος δύναμη κυμαίνεται από 975 – 1380 kcal/kg στις περιοχές Μεγαλόπολης, Αμυνταίου και Δράμας, από 1261 – 1615 kcal/kg στην περιοχή Πτολεμαϊδας και 1927 -2257 στις περιοχές Φλώρινας και Ελασσόνας.

 

Ο κύριος Γιαλτουρίδης ανέφερε επίσης για τις συνεχείς δηλώσεις του κυρίου Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ: «Μπορούμε αν έχουμε αγοράσει έστω 10 μετοχές να κατηγορήσουμε για δυσφήμιση μιας εισηγμένης εταιρίας στο χρηματιστήριο τον κύριο ΧατζηδάκηΔεν υπάρχει καμιά δικαιολογία στην προσπάθεια πώλησης της ΔΕΙ έναντι πινακίου φακής».

 

«Άκυρο το προσύμφωνο το Πρεσπών»

Ο ομογενής επιχειρηματίας σχολίασε και τα υπόλοιπα καυτά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

 

Για το θέμα των Σκοπίων: «Πρόκειται για προσύμφωνο και όχι για συμφωνία. Πρέπει να δεχτούν όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ και να γίνει δημοψήφισμα με συμμετοχή μεγαλύτερη του 50%. Αυτό που έγινε στα Σκόπια είναι άκυρο γιατί υπήρχε συμμετοχή 36.9%.

Υπήρχε πίεση για οικονομικούς λόγους από Γερμανία και στρατηγικούς από την Αμερική. Η Αμερική θέλει με δήθεν λύσεις του ονόματος να εξασφαλίσει μια μεγαλύτερη σταθερότητα των συμφερόντων της.

Οποιαδήποτε χρήση του ονόματος Μακεδονία αποτελεί προδοσία.

Για τη συνέντευξη Ζάεφ στον Λιάνη: «Ο κύριος Λιάνης από τον καιρό του Ανδρέα γιορτάζει τις σκοπιανές γιορτές».

Για το προξενείο των Τούρκων στη Θράκη: «Παραβιάζει τη συνθήκη Λωζάνης το προξενείο της Θράκης καθώς απαγορεύεται να διδάσκει τούρκικα τα πομακόπουλα ενώ ο σκοπός του θα έπρεπε να είναι να εξυπηρετεί Τούρκους και εκεί δεν υπάρχουν τέτοιοι, έχουμε Μουσουλμάνους»

Παρέμβαση έκανε και ο Φραγκούλης Φράγκος που μίλησε για την συμφωνία των Πρεσπών και τις παραβιάσεις των ελληνικών συμφερόντων.

Ακούστε όλη την εκπομπή

metrosport.gr

Φόρτωση....

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα