20 C
Ptolemaida
19 Ιουλίου 2019
Eορδαία: Τοποθέτηση του υποψηφίου δημάρχου Στάθη Κοκκινίδη  στη συζήτηση για τον Πολιτισμό με τους άλλους υποψηφίους
Αρχική » ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Eορδαία: Τοποθέτηση του υποψηφίου δημάρχου Στάθη Κοκκινίδη στη συζήτηση για τον Πολιτισμό με τους άλλους υποψηφίους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eορδαία: Τοποθέτηση του υποψηφίου δημάρχου Στάθη Κοκκινίδη στη συζήτηση για τον Πολιτισμό με τους άλλους υποψηφίους

Home

Τοποθέτηση του υποψηφίου δημάρχου Στάθη Κοκκινίδη  στη συζήτηση για τον Πολιτισμό με τους άλλους υποψήφιους δημάρχους της Εορδαίας, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Υψικάμινος» στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (14/04/2019)

 

Πολιτισμός για μας δεν είναι κάποιες αποσπασματικές πράξεις πολιτισμού, δηλαδή μεμονωμένα πολιτιστικά δρώμενα, δεν είναι μια ενότητα μόνη της, αλλά έχει να  κάνει με όλη τη λειτουργία της πόλης, με την αναβάθμιση του προφίλ της, με τελικό στόχο να οδηγηθούμε στο να γίνει η Πτολεμαΐδα ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Η Πόλη Πολιτισμού μπορεί και πρέπει να σχεδιαστεί. Ως δημοτική κίνηση έχουμε ήδη κάνει  αυτόν τον σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

1)Τη δημιουργία ιστορικού κέντρου που θα οριοθετείται από το γήπεδο (στο οποίο θα γίνει υπόγειο parking) – το πέτρινο σχολείο- τη σκεπαστή αγορά- το παλιό πάρκο- την Αγία Τριάδα.  Η περιοχή θα πεζοδρομηθεί και η μετακίνηση θα γίνεται με ηλεκτρικό ΜΙΝΙ ΜΠΑΣ. Έτσι θα αναβαθμιστούν τα μαγαζιά και η αισθητική του χώρου

2) Την άμεση βελτίωση των υποδομών της πόλης.

   Ειδικότερα:

Α) Στο Πνευματικό κέντρο ο φωτισμός είναι ανεπαρκής και η θεατρική σκηνή δεν καλύπτει τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων. Δώσαμε ως Δήμος 1.000.000 ευρώ για την εξωτερική εμφάνιση-επικάλυψη με μάρμαρο του Πνευματικού Κέντρου,αλλά  όχι  για την ουσία, που είναι η δημιουργία μιας θεατρικής σκηνής ώστε να φιλοξενούνται  θεατρικές παραστάσεις.

Β) Σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε κλειστούς ανεκμετάλλευτους χώρους της πόλης, είτε με την αγορά τους, όπου είναι εφικτό, είτε σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες (ΖΩΡΖ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ )

Εδώ υπάρχει διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών για την έλλειψη αξιοποίησης των υποδομών της πόλης.

3)Πτολεμαϊδα- πόλη των Τεχνών

Α) Συντριπτικό πλεονέκτημα της πόλης είναι οι εικαστικοί μας καλλιτέχνες. Μπορεί να γίνει η πόλη ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ.

Έχουμε χώρους, χρειάζεται βέβαια, όπως είπαμε, ανάπλαση των υποδομών, κυρίως του Μουσείου, και αξιοποίηση των αποθηκών στην είσοδο της πόλης.

Β) Ενίσχυση- ενθάρρυνση των 5 θεατρικών ομάδων της πόλης με κάλεσμα σε επαγγελματίες ηθοποιούς που θα στηρίξουν το έργο τους, με στόχο τη δημιουργία μιας επαγγελματικής θεατρικής ομάδας

Γ) Δημιουργία παιδικής θεατρικής σκηνής με κουκλοθέατρο, παιδικό  θέατρο, θέατρο  σκιών (Ποντιακό )

Δ) Επειδή το θέατρο είναι τέχνη που περιλαμβάνει όλες τις άλλες, καλό είναι να δημιουργηθεί ένα μικτό παιδικό θεατρικό τμήμα που να έχει και  παιδιά με αναπηρία, για να λειτουργήσει η δραματοθεραπεία

Ε) Δημιουργία ορχήστρας νέων  στο ΩΔΕΙΟ, με σύνδεση με Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Μέγαρο Θεσσαλονίκης

ΣΤ) Ετήσιος πολιτιστικός προγραμματισμός, με ιδιαίτερη έμφαση στις παγκόσμιες ημέρες θεάτρου, ποίησης κ.λ.π. όπως και  σύνδεση της πόλης με τις Σχολές Καλών Τεχνών Φλώρινας, Θεσσαλονίκης και τα αντίστοιχα παιδαγωγικά τμήματα.

Σ’ αυτόν τον προγραμματισμό θα συμπεριληφθούν όλα τα τοπικά μουσικά σχήματα, όλα τα θεατρικά σχήματα και οι ομάδες, όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες, όλα τα εργαστήρια και όλοι οι παραδοσιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Εορδαία.

Κεντρικό γεγονός  θα είναι το ΦΕΣΤΙΒΑΛ της Υψικαμίνου, μοναδικό χειμερινό Φεστιβάλ τόσων ημερών  από εθελοντές

Η πόλη γιορτάζει σημαίνει ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, αλλά σημαίνει ακόμη ενίσχυση της αγοράς στην πράξη  (τυπογράφοι,  ηχητικά συστήματα, καταστηματάρχες, γραφίστες ), δηλ. σημαίνει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για την περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στην πρόθεσή μας για τη δημιουργία ενός ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, τη στήριξη των δύο συλλόγων ΑΜΕΑ της περιοχής. Επίσης θα στηριχθούν όλοι οι Σύλλογοι των χωριών, που είναι  αξιολογότατοι  και επιτελούν αξιοθαύμαστο έργο.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρεις είναι οι μεγάλοι πυλώνες που δίνουν όραμα , προοπτική και ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Ο πρώτος έχει ήδη προαναφερθεί, είναι το έργο της δημιουργίας του ιστορικού κέντρου (καλύτερη λειτουργία της αγοράς, ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών κ.λ.π)

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αξιοποίηση των μη λειτουργούντων εργοστασίων, της ΑΕΒΑΛ ως Σχολής πολιτικής προστασίας, του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας ως STUDIO παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, κάτι που έχει εξαγγελθεί από τη ΔΕΗ και έχει ήδη ετοιμαστεί το προωθητικό VIDEO για το project.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η προοπτική που ανοίγεται απ’ την έλευση των δύο  νέων Πανεπιστημιακών  τμημάτων, που θα δημιουργήσουν Σχολή Υγείας και θα χαρακτηρίσουν Πανεπιστημιακές κάποιες κλινικές του Μποδοσάκειου , γεγονός που θα αναβαθμίσει απόλυτα το Νοσοκομείο και σε συνάρτηση με τη δημιουργία του Ογκολογικού τμήματος θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Δυτ. Μακεδονία αλλά και τα νότια Βαλκάνια.

Τέλος, εκτός όλων αυτών, ποιότητα ζωής για μας είναι τα μικρά και καθημερινά, η καθαριότητα, ο φωτισμός, ο σεβασμός  στο περιβάλλον , οι ήπιες μορφές μετακίνησης των πολιτών, η ανακύκλωση, η οδική συμπεριφορά και η μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.

Η Πτολεμαϊδα μπορεί λοιπόν να γίνει πόλη πολιτισμού.

 

 

1 σχόλιο

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ 15 Απριλίου 2019 at 14:51

ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;;;;;

Τα σχόλια έκλεισαν.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα